сряда, 8 август 2012 г.

Сладкиши


                                              
Дунапренови кексчета
 Дунапреновият кекс на баба ми беше много любим в детството - розов, пухкав, топящ се в устата.
 Мисля си, че е чудесна закуска за малки палавници с чаша топло мляко или айран. Едва ли има дете,  което да откаже весела и цветна храна.
 Три яйца се разбиват с 10 супени лъжици захар на пухкав крем, прибавят се 7 супени лъжици олио и се разбърква добре, след което се прибавят 2 пакетчета !пшеничено! нишесте и 1 пакетче бакпулвер, смесваме всичко добре и изсипваме във форма за кекс. Пече се на 180 С. 
 Аз използвах форма за малки кексчета, като формичките се пълнят 1/2 от вместимостта си  и времето за печене беше около 10- 15 минути. Не трябва да се изсушават, а да са меки и пружиниращи като дунапрен.
 Тъй като не намерих плодово ( ягода или малина) пшеничено нишесте сложих малко сладкарска боя, исках да си върна детския спомен.
                                            
Сладкиш със смокини
 Аз много обичам смокини, и тъй като онзи ден на пазара си купих от един изключително чаровен 6-7 годишен продавач килограм вкусни техни представители веднага се зарових в интернет за рецепти. 
 Този сладкиш е много подходящ за кафенце. Рецептата е от тук .
 За масленото тесто, което е основата на сладкиша  се разбиват с миксер: 1/2 чаша масло, на стайна температура  с 2 супени лъжци захар, прибавя се 1 леко разбито яйце и се разбърква добре. Към сместа се добавя 1 и 1/2 брашно, чаена лъжичка канела и 1/4 чаена лъжичка сол, разбърква се добре с дървена лъжица, докато се получи тесто, аз си помогнах и с ръце. Тестото се разстила в тавичка 15 - 20 см или кръгла с диаметър 18-20 см, така че да се получи основа с ръбче и се прибира в хладилника.
 За пълнежа: разбиват се с миксер 1/2 чаша масло,  на стайна температура с 1/2 чаша захар, добавят се 2 леко разбити яйца и се размесва добре, слагат се подправките - канела, екстракт ванилия и бадем ( аз използвах ликьор амарето ) по чаена лъжичка и от трите. Към тази смес се добавят 1 1/4 смлени бадеми (аз имах налични орехи ) и 3 супени лъжици брашно и всичко се разбърква с дървена лъжица / шпатула до получаване на еднородна смес
 Върху маслената основа изливаме пълнежа и отгоре поставяме нарязани на четвъртинки 8-10 измити и подсушени смокини.
 Пече се 45-50 минути на 180 С.
 Охлажда се и се поръсва с пудра захар.
 Хапва се на другия ден, за това мисля, че е подходящо да се направи вечерта и да се нападне на сутринта с чаша кафе.

  На мен ми допадна комбинацията на канела и смокини, напомня ми по вкус на едни сирийски сладкиши с ядки от типа на малки баклавички с големина на бонбон.

Кекс с малини и смокини - 6 до 8 вкусни парченца
 С миксер се разбиват 50 гр. масло на стайна температура и 75 гр. кафява захар + 75 гр. пудра захар до пухкав крем. Добавят се едно по едно 2 големи яйца, 200 гр. пресято брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1/2 чаена лъжичка канела, 1пк ванилия или 1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия, 200 мл. кисело мляко и сместа се разбърква добре. Към тестото се прибавят 2/3 от 90 гр. едро начупени лешници / аз използвах орехи /, 3 нарязани на парченца големи смокини и шепа малини, смесваме всичко добре, изсипваме в намазнена и набрашнена тавичка с диаметър 20-22 см. Нареждаме върху сладкиша нарязани на парченца 2 големи смокини, 10-15 малинки и останалата 1/3 от  ядките, наръсваме с кафява захар и печем на 180 С за около 50-55 минути.

 Сладкишът се сервира  топъл с топка сметанов сладолед или охладен с чашка кафе или напитка по избор. Рецептата е на тази дама .

Кубчета ледено кафе


 Една идея, която е страхотна за летните жеги - поне според мен. 
 
 Рецептата е на тази хубавица 
 Моят вариант е с нес кафе и мляко, защото това ми е любимата сутришна напитка, а и не обичам еспресо. А идеята е изключително лесна - просто замразявате готовото еспресо или нес кафе във формичките за лед. Вие решавате дали да си добавите мляко, няколко капки екстракт от чиста ванилия или някое ликьорче.
 Нямам претенции за много точен превод, с моите познания толкова :)


    





3 коментара: