От известно време ми се въртеше тази идея за ново калъфче за телефон, всъщност е почти готов от месец, оставаше само да мина няколко шева на машина, ама а днес, а утре . . . . . . . . .
Заради нея си разпорих касичката крава, която мъжът ми ми подари миналата Коледа.
Жълъдите, които надничат си ги събрахме днес сутринта в горичката на Лаута/Пловдив ( цяла торбичка за коледната украса, но въпреки лакомията ми останаха още много, та ако на някой му се ходи на разходка в гората да си вземе кесийка) аз, мъжът ми и моя малък помощник.
А това са едни страхотно ароматни, хрупкави и вкусни чеснови плетени гевречета от http://www.jocooks.com/bakery/breads/garlic-basil-knots/
Едно пакетче суха мая с една супена лъжица захар се залива с една чаена чаша топла вода и се оставя за десетина минути да се получи нещо като леко надигната пяна. В по голяма купа се пресяват 3 1/4 чаени чаши брашно, прави се кладенче и се чуква едно яйце, добавят се една чаена лъжичка сол и две супени лъжици меко масло, аз сложих и една супена лъжица зехтин :), изсипва се шупналата мая и се замесва тесто - мекичко. Поставя се в намаслен съд да втаса час - два. Премесва се с няколко удара и се разделя на 15 топчета, които се оформят на фитили и се сплитат на малки гевречета. Намазват се със смес от две супени лъжици разтопено масло, две ( аз сложих четири) скилидки пресован чесън, една супена лъжица нарязан босилек и щипка сол. Втасват още десет минутки и се поставят в студена фурна ( в рецептата пише, че се пекат на предварително загрята на 200С фурна, но на мен ми се получават най-добре, когато ги поставя в студена фурна и чак тогава я включвам на 200С - така докато загрее имат още 5-10 минутки да втасат ), пекат се до приятно зачервяване. По желание след като се извадят от фурната се намазват с разтопено масло.
Виж сега, ако се чудиш как да подпомогнеш Дядо Коледа с моя подарък,да знаеш,че искам такъв калъф за телефон.
ОтговорИзтриванеА за гевречетата,най-сетне разбрах каква е правилната форма.Нищо де и като охлювчета стават.
Наистина благодаря за рецептата,срашно са вкусни.
Наталка, прати размерите на Дядо,пък той каквото може ще направи.
ИзтриванеМного ми харесва калъфчето, но още повече ми харесва това, че си записваш/респективно рисуваш идеите си! Адмирации за това! Много е полезно. Аз секаня отдавна да го върша това, но все забравям...а гевречетата ще ги пробвам!
ОтговорИзтриванеТони, много си мила! Благодаря! Да си рисувам е най-тихото занимание, което имам, докато дребосъкът спи, а и така, ако след време още си харесвам идеята ми е по-лесно да осъществя. Усмивки.
ОтговорИзтриване