сряда, 10 октомври 2012 г.

Обичате ли домашен хляб?

 Аз много :)


Ароматен италиански хляб с розмарин, маслини и морска сол.

Едно пакетче суха мая се разтваря с една супена лъжица захар и една чаена чаша хладка вода, оставя се за около десетина минутки да се надигне лекичко като пяна. С три чаени чаши пресято брашно, една чаена лъжичка сол, по желание едно яйце, три - четири супени лъжици зехтин и разтворената мая се омесва меко тесто. В намаслена със зехтин тавичка с пръсти се растила тестото и се оставя да втаса около час и половина, след това с пръсти се правят дупчици в тестото, в тях се слага зехтин - четири, пет супени лъжици за цялото тесто, слагат се нарязани маслинки, листенца пресен розмарин и едра морска сол. Оставя се да втаса още около 10-15 минути и се поставя в студена фурна, включена на 200С да се пече до приятна златиста коричка. Готовият хляб се охлажда върху решетка за да се запази хрупкав.

Фото http://undermushroom9.blogspot.com/

Норвежки кифлички, http://www.bakingglory.com/breads/norwegian-rolls/

Две и 1/4 чаени лъжици суха мая или 50 гр. свежа такава се разбъркват с 2 чаени лъжици захар и 200 мл. хладка вода, оставя се маята да шупне за 10 минутки. В голяма купа се пресяват 600 гр. брашно, добавят се 1 1/2 чаени лъжици сол, 1/4 чаена лъжица бакпулвер, 4 супени лъжици олио и 200 мл. хладко мляко или животинска сметана, изсипват се и маята и се замесва тесто. Оформя се на топка и се поставя в намаслен съд да втаса, докато удвои размера си за около час-два. Втасалото тесто се разделя на две, всяка половина се разточва на кръг с размерите на голяма пица, която се реже на осем като торта, получилите се триъгълници се оформят на кифлички като се навиват от широката към тясната страна, извиват се леко в крайчетата, за да заприличат на кифлички. Мажат се с разбито яйце и се поръсват с маково семе. Пекат се на 200С  около 15-20 минути до златисто.






2 коментара:

  1. Обожавам домашен хляб! Ще го пробвам:)

    ОтговорИзтриване
  2. Тони, първата рецепта в къщи много често си я приготвяме и ни е много любима, по подробно и с повече снимки може да я видиш в http://bonapeti.novatv.bg/collection/?receipt=6486, а кифличките ги правих за пръв, но не и за последен път - страхотни са, особено на другия ден с кафенце.Благодаря ти, че надзърташ в моето местенце. Много усмивки!

    ОтговорИзтриване