петък, 30 ноември 2012 г.

Кексчета превърнати в торта





 Шоколадови кексчета с малинов пълнеж и глазура от немски шоколад, толкова съблазнителни, че ме вдъхновиха за тортата за рожденния ден на съпруга ми, рецептата е от
http://www.tasteandtellblog.com/german-chocolate-cupcakes-with-raspberry-filling/


За 30 броя кексчета :

За тестото:
2 чаши захар
1 ¾ чаши брашно
3/4 чаши какао
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1 чаена лъжица сол
2 яйца
1 чаша прясно мляко
1/2 чаша олио
2 чаени лъжици ванилов екстракт
1 чаша вряла вода

За малиновия пълнеж:
2 чаши замразени малини
1/4 чаша захар + 1/3 чаша захар
1 ¼  чаши вода + отцеден малинов сок
3 супени лъжици царевично нишесте
1 чаена лъжица лимонов сок

За шоколадовата глазура:
1/2 чаша масло
2/3 чаша какао
3 чаши пудра захар
1/3 чаша прясно мляко
1 чаена лъжица ванилов екстракт или
1 пакетче сирене крема безсолно /200гр/
100 гр черен или млечен шоколад според предпочитанията ви

За немската шоколадова глазура:
1/2  чаша кондензирано мляко, в която се разтопяват
300 гр. натрошени карамелени бонбони или 
1/2 консерва дулсе де лече
1 ¼  чаши накълцани орехи пекан, аз използвах наши, български орехи
1 ¼  чаши кокосови стърготини

Приготвяне на кексчетата:
Смесват се  сухите съставки в купа, прибавят се яйцата, олиото, млякото и ванилията, разбърква се с миксер за около 2 минути. Изсипва се сместа в горещата вода. Формичките се пълнят 2/3  от обема си със сместа и се пекат на 180С за 20-25 минути или до суха клечка в центъра. Охлаждат се напълно.


Приготвяне на малиновия пълнеж:
Малините се наръсват с 1/4 чаша захар, след като се размразят се отцеждат добре от сока, който са отпуснали и се оставят настрана. Отцеденият сок се смесва с вода, така че да се получи 1 ¼  чаша течност. В тенджерка се смесват течността, лимоновият сок, 1/3 чаша захар, царевичното нишесте и се варят на среден огън до сгъстяване. Сместа се оставя да истине и след това се смесва с малините.

Приготвяне на шоколадовата глазура:
Разтопеното масло се смесва с какаото, заедно с това в друг съд се разбърква млякото с пудрата захар и ванилията до гладка консистенция, ако е нужно се добавя още мляко. Двете смеси се обединяват.

Приготвяне на немската шоколадова глазура
В тенджерка се слага кондензираното мляко и се загрява на среден огън, докато започне да къкри, добавят се карамелените бонбони и се бърка докато се разтопят и се получи гладка смес. Веднага след като заври се отстранява от котлона и се изсипва при кокосовите стърготини и накълцаните ореховите ядки.


Всяко кексче се издълбава леко, пълни се с малинов пълнеж, като предварително около дупчицата е направен с шприц борд от шоколадовата глазура, върху малините се слага от немската шоколадова глазура като могилка


 Това  е оригиналната рецепта, която аз леко промених, за да направя торта за тридесетгодишнината на моя вече голям мъж. 
По рецепта се слага чаша гореща вода, но на мен ми се видя доста рядка сместа преди да добавя водата и за това сложих само 1/4 чаша от нея.
Пекох на слаба фурна около 40 минути до суха клечка в центъра на блата.
Готовия блат разрязах на три, намазах със сладкото от малини между всеки, а отгоре покрих със сместа от орехи, кокос и карамелено мляко, отстрани измазах тортата с шоколадова глазура..
Мисля, че спокойно може да се пропусне моментът със стопяването на карамелените бонбони в млякото, тъй като те са доста твърди и смилането им в чопър не се знае дали няма да го повреди като се вземе консерва карамелизирано мляко- дулсе де лече.
Също така не ми допадна консистенцията на шоколадовата глазура, усещаха  се прекалено частичките на пудрата захар, затова си направих глазура  от разтопен черен шоколад и безсолно крема сирене, а този който приготвих по рецепта му прибавих яйчица, брашно и мляко и си изпекох вкусен шоколадов кекс, така де няма да хвърляме храна - не е хубаво.
Украсата е въпрос на ваш избор или както се получи при мен след редица неуспешни опити за нещо прилично- няколко карамелизирани орехови ядки  и розички от шоколадовата глазура, поръсени с кокос.


4 коментара:

  1. Стефи, много богата и вкусна торта!
    Да ти е здрав съпругът и много да те слушка!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожден де на съпруга ти - малко на патерици :) Наистина богатство на вкусове е тази торта и ми даде идея за следващата торта, която ще направя :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Габи, сърдечни благодарности за пожеланията! С твоя богат опит с тортите със сигурност ще ти хрумнат още подобрения на рецептата. Усмивки.

    ОтговорИзтриване