вторник, 16 юли 2013 г.

туй - онуй

  Папката на компютъра за нещата, които искам да направя прелива, толкова много неща ми харесват и искам да опитам ........................ Организацията ми обаче е толкова стройно  неорганизирана,  че може да ми завиди всеки плановик.

  
 Картичката е за един прохождащ симпатяга, отдавна не бях рисувала и ми беше забавно. С повече въображение ще откриете житената питка :)



 Имаше повод да се наканя да ушия книгоразделител, от много време се каня. Малко ми избягаха идеите и заложих на цветенца.

Кексът с тиквички е много вкусен и си заслужава да се пробва, рецептата е от http://www.thedevilsfoodadvocate.com/2013/06/browned-butter-zucchini-cornbread.html

 113 гр. безсолно масло
 2 големи яйца, леко разбити
 1/2 чаша мътеница, айран
 1 голяма тиквичка, около 280 гр.
 1 супена лъжичка ситно нарязан пресен риган
 1 1/2 чаени чаши брашно
 3 супени лъжици захар
 1 чаена лъжичка сода за хляб
 1/2 чаена лъжичка сол, аз сложих цяла
 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
 3/4 чаена чаша царевично брашно, по едрозърнесто
 1/2 чаена чаша настърган на едро кашкавал(краве, овчи или друг любим вид сирене)


 Загрявя се  фурната до180С , намазнява се формичката за кекс. Маслото се разтопява на тиган и се пържи около 4 минути, след което се охлажда, аз използвах леко разтопен маргарин - маслото ми беше свършило. Смесват се яйцата и мътеница и се прибавят към маслото. Тиквичката се настъргва на едро ренде. Добавя се към маслото и се смесва добре, прибавя се нарязаният риган. Пресяват се  брашното, захарта, бакпулверът, солта и содата за хляб в голяма купа, прибавя се  царевичното брашно. Смесват се тиквичките със сухата смес и накрая се добавя настърганият кашкавал. Получава се гъсто тесто. Изсипва се в намазнената формичка и се пече  55 до 65 минути до суха клечка в центъра.
* Подправката може да бъде друга като босилек, копър, магданоз или по ваш вкус.

 Става чуден.  Много върви със салатка от доматки, с чаша следобедно кафе или айран. Мисля да го приготвя и за следващия ни излет в планината.

А обеците ми носят толкова много настроение и скоро пак ще отскоча да си набавя маниста.

8 коментара:

  1. Стефи, всичко е прекрасно! Книгоразделителят и обиците са много свежи и цветни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Миленка, благодаря ти от сърце! Много цветно и пъстро да е лятото при теб! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми харесва картичката :), а книгоразделителите са ми слабост :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люляче много ми е приятно, че се отбиваш. Благодаря ти! Като ми се върне вдъхновението обещавам да направя на малката ти чаровница един книгоразделител за детските книжки, които съм сигурна че има няма още някоя годинка и ще ги нападне с интерес да си ги чете самичка. И понеже това, което съм ти направила на теб в "предай на татък" е малко на коледна вълна имам още време за идеи за книгоразделителя и ще ви ги пратя заедно. Усмивки!

      Изтриване
  4. Картичката е много идейна и красиво реализирана! А разделителят поразява с простота, но гениалност. :) Пожелания за много вдъхновение и време!

    ОтговорИзтриване
  5. Изчервих се! Мама Барба много си мила, благодаря ти! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. Картичката е оригинална и сладка, кекса изглежда вкусен, но нали съм си традиционалистка не знам дали някога ще опитам... Книгоразделителят е много красив, а обеците - стилни! Задачките ще се множат, то е ясно. Успех :)

    ОтговорИзтриване
  7. Бо, благодаря, че хвърляш по едно око при мен! Всяка хубава дума така ме сгрява! И аз много му се чудех на този кекс, но ме изненада приятно. Усмивки!

    ОтговорИзтриване