вторник, 10 юли 2012 г.

Около фурната . . . .

Поводът да пусна още жега в жегата е миналоседмичното ни гостуване при Ани, Янис и баба Събка (свекървата, съпругът и и бабата на мъжът ми) в Габрово. Семейно отскочихме с цел да направим прощъпулник на бебока и да зарадваме баба и дядо. Та при това гостуване хапнахме страхотен селски домашен хляб( половин пакетче жива мая се наръсва с чаена лъжичка сол и захар, залива се с чаена чаша хладка водичка и се замесва с 500 - 600 грама брашно, готовото тесто се поставя в набрашнена тавичка - 22см., наръсва се с брашно и се покрива със свежо фолио;оставя се да втаса около час, след което се нашарва с ножа на ромбчета и се пече до златиста коричка на 180-200 градуса, оставя да изстине върху скара или се напада, докато е топъл и ухаещ на село), приготвен от Ани, а докато татко и син сладко похъркваха следобед зърнах една апетитна рецепта в едно женско списание, която се оказа, че е от слънчевата кухня на Ирина.







 А ако на някой му е интересно моят малък сладурчо грабна зъболекарско огледалце като преди това се задържа на една йоника - дано само да не стане като Коцето Калки, не че имам нещо против него, но все пак :).

4 коментара:

  1. Непременно ще опитам хляба!Изглежда страхотно!Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  2. Честито за проходилото бебче :). Надявам се и моето тези дни да проходи, дава признаци за това :). Аз съм голям любител на сладкото, но в тази публикация ме изкуши хлебчето, изглежда божествено вкусно :).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ири. Със сигурност и твоето детенце скоро не само ще проходи, ами и няма да може да го/я стигнеш после.Ако решиш да опиташ този изключително лесен селски хляб безвъзвратно ще се пристрастиш. И както майката на мъжа ми казва: "още, докато го отупваш от брашното и устата ти се изпълва със слюнка " или с една хапка и си там - на село:)Радвам се, че си надзърнала в моето местенце и дано поне мъничко да съм оцветила в шаренко времето ти прекарано тук.

      Изтриване
  3. Стана страхотен!Наистина е лесен и много вкусен!

    ОтговорИзтриване