неделя, 11 ноември 2012 г.

С багри, вкус и аромат на есен


 Когато природата е толкова щедра на багри трябва само да излезем навън и да се насладим на цветовете на есента. Топла и слънчева неделя, палитра от цветове,  щастлив хвърчащ бръмбазък, който не крие емоциите си. 
Толкова е лесно да си щастлив! 
А като се излегнеш и на нагрятата от слънцето трева всичко си е тамън тамън  на място.








  Една рецепта, която отдавна гъделичка  любопитството ми. Тази неделя и излeзе късмета :)

 Сладък канелен надърпан хляб от http://joythebaker.com/2011/03/cinnamon-sugar-pull-apart-bread/:
В оригиналната рецепта има снимки стъпка по стъпка.

Продукти за тестото:                                                         
1 пк. суха мая                                                                         
3 с.л. топла вода                                                                     
1/2 ч.л. сол                                                                              
1/4 чаша захар                                                                        
3 чаши брашно
2 големи яйца
57гр. масло
1/3 чаша мляко
1/4 чаша вода
1 ч.л. екстракт от ванилия

 Продукти за плънката:
 1 чаша захар  
  2 ч.л. канела
 1/2 ч.л. индийско орехче
 57гр. масло,  разтопено

 Маята се активира с топлата вода и щипка захар, след 10 минути се изсипва при пресятото брашно- 2 чаши, което е смесено със захарта и солта, смесват се.
 В купа се разбиват яйцата.
 В прясното мляко се слага маслото и се затопля,  докато то се разтопи, след това се прибавя водата и ванилията, охлажда се и се изсипва при сухата смес, добавят се яйцата и всичко се разбърква добре преди да се сложи останалата една чаша брашно. Омесва се меко пухкаво тесто, което да не лепне, ако е необходимо се добавя по малко брашно. Тестото се оставя да удвои обема си за около час в съд, покрит със свежо фолио.
 Втасалото тесто се разточва върху набрашнен плот на пръвоъгълник 20х40см, намазва се с разтопеното масло по цялата си повърхност и се наръсва със смес от захар, канела и индийско орехче, след което се нарязва по ширина на шест ленти, които се поставят една върху друга и отново се нарязват - на шест квадратчета. В намаслена правоъгълна форма за кекс се поставят едно до друга шесте нарязани купчинки нагоре с нарязаните крайчета. Оставя се да втаса 40 минути, след което се пече 20-25 минути но 180С.
На мен много ми допадна приятния канелен аромат и леката сладост на този хляб, който беше добра компания на чашата топло капучино в неделния есенен следобед.

  
И малко есенно настроение за входния звънец.




Малко попрекалих май с есенното настроение, но както и да е. Усмихнат есенен :) следобед!

Няма коментари:

Публикуване на коментар