неделя, 21 април 2013 г.

Честит Рожден Ден!

Днес моята майка има  празник! Да е жива и здрава и да не я ядосвам и пожелавам.  Тази картичка е за нея, а тортата беше за всички :)


 Рецептата е от книгата на мама и е с името торта "Индианака", сигурно всички я знаят. Винаги става много вкусна и сочна. Та в тефтера пише:

1 чаена чаша прясно мляко
1 чаена чаша захар 
6 супени лъжици с връх какао
200 гр. маргарин, аз ползвам масло 

 Всички тези продукти се слагат в тенджерка на котлона да заврат, и когато се превърнат в една обща смес с бъркане се вари 10-12 минути. От шоколадовата смес се отделя 1/2 чаена чаша за глазура, останалото количество се охлажда, към него се прибавят 4 яйца, едно по едно, 1 чаена чаша смлени орехи и 1чаена чаша брашно, смесено с 1 пакетче бакпулвер, разбърква се с дървена лъжица до еднородна смес и се изсипва в тавичка върху хартия за печене. Пече се на 180 С до суха клечка в центъра. Готовият блат се охлажда и се сиропира със сироп, приготвен от 1 чаена чаша вода и 1/2 чаена чаша захар. Отгоре се залива с отделената предварително шоколадова глазура.
 Бях си избрала друга рецепта за торта(която ще отлежи за друг път), но така се стекоха нещата, че в крайна сметка забърках класическата "Индианка", но с малко туй-онуй.
 През седмицата си направих портокалови корички за предстоящите великденски козунаци, а от останалите портокали - портокалов мармалад.  Взех една малка кутийка (250гр.) маскарпоне, 1 черен шоколад (200гр.) за готвене от Лидъл  и  се получи една шоколадово-портокалова торта.


 Блатът е по оригиналната рецепта, но добавих в тестото портокалови корички и използвах цялата шоколадова смес, без да отделям за глазура, само добавих още 1/2 чаена чаша смлени орехи. Готовия блат разделих на две части, сиропирах първата, намазах я с крем, приготвен от маскарпонето и 6-7 супени лъжици портокалов мармалад, сиропирах и втората половина, отгоре залях  с разтопен на водна баня черен шоколад. Украсих си я с портокалови корички, карамелизирани орехи и цветенца от черен шоколад. Ако ви се стори вкусна и решите да пробвате няма да се разочаровате. Усмивки!

13 коментара:

  1. Честит Рожден Ден на твоята майка! Желая и здраве и много усмивки!
    Тортата е още по-вкусна в твоя вариант, сигурна съм и при удобен случай ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люляче, благодаря за пожеланията! И в оригиналния си вариант също е много вкусна! Усмивки!

      Изтриване
  2. Удавих се в слюнки!Тортата е страхотна, а как си я накиприла само!Картичката е много нежна и пролетна!!!
    Да не забравиш да поздравиш майка си от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Няма, въпреки безмерната си разсеяност! Наталка, благодаря! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Стеф, не съм минавал скоро, но не е като да не съм чела, просто нямах време да ти оставя послание;)
    Желая на майчицата ти много здраве и да, не я ядосвай, че без мама не е същото.
    Прекрасна торта си приготвила, а тези цветенца са ми фаворит- видях ги на едно място как ги правят и замислям същата украса за някоя торта някой ден!
    Хубава вечер и приятна и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Марте, благодаря сърдечно за пожеланията! Минавай, когато ти е кеф. Цветчетата са много лесни, правя ги от много време, но за пръв път ми стават толкова хубави - ама съм скромна :) Много усмивки през тази обещаващо слъчево-пролетна седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Картичката е много хубава и интригуваща, а тортата изглежда страшно вкусна! :)
    Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Бо, зарадва ме много! И аз си я харесвам картичката, от много време ми се въртеше идеята за нея! Усмивки!

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусно изглежда тортата и картичката е мила и нежна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, благодаря! Усмивки и пъстри и спокойни празници от мен!

      Изтриване
  9. Честит рожден ден на твоята майка! Няма по-хубав подарък от домашно приготвена торта и ръчно направена картичка! Не я знам тази торта, но ако ми се отдаде случай, бих я направиля - изглежда ужасно вкусна! :)

    ОтговорИзтриване