понеделник, 27 май 2013 г.

Черешови сладкишчета и цветни мъниста

Маслени хапчици черешов пай
за 24 мини сладкишчета,  рецептата си я харесах ето тук - http://www.raspberricupcakes.com/2011/12/cherry-pie-shortbread-bites.html


За черешовия пълнеж:
300гр. пресни или замразени череши, без костилки
1/8 ч.л.канела
1/3 ч.чаша захар
2 ч.л. лимонов сок

1/4 ч.л. екстракт от ванилия или семенца от ванилова шушулка
1 с.л. нишесте + 2 ч.л. студена вода


За масленото тесто:
250гр.меко масло
1 ч.л. екстракт от ванилия
1/2 ч.чаша захар
2 ч.чаши пресято брашно
1/3 ч.чаша оризово брашно, пресято( аз използвах отново бяло брашно)
1 ч.л. лимонова кора 



 Черешите, подправките, захарта и лимоновият сок се поставят в тенджерка на котлона, на среден огън, докато захарта се разтопи и се смеси с черешите. Нишестето се разтваря във водата и се прибавя към черешите, бърка се докато сместа се сгъсти 3-4 минутки. Оставя се настрана да се охлади.  
Фурната се загрява на 180С, намазват се 12 мини формички за кексчета. 
Маслото се разбива със захарта и ванилията до светла и пухкава консистенция. Смесват се пресетите брашна, добавя се лимоновата кора. Сухата смес се прибавя към маслената и се омесва тесто, отначало се бърка с лъжица, после се доомесва  върху набрашнена повърхност. По около една супена лъжица от тестото се поставя във всяка формичка като се оформя с пръсти кладенче, което се запълва с по една препълнена чаена лъжичка от черешовия пълнеж. Пече се 12-15 минути до златисти крайчета на тестото. Оставят се за 5 минутки във формичката след като се извадят от фурната и после внимателно се прехвърлят върху решетка да се охладят напълно. Крайчетата на сладкишите се поръсват с пудра захар по желание. 
Това е по рецепта.
На мен ми станаха 12 големи сладкишчета, тъй като нямам формичка за мини кексчата, а за стандартни мъфини. 
Мисля, че страхотно ще си пасват и с ванилов сладолед.
Пайчета са много крехки, бая се озорих докато ги извадя от формичките, но пък бяха толкова вкусни, че си заслужаваше. 


Не съм особено голям привърженик на горещото лято! Големите жеги, в които се потя от сутрин до вечер така ме изморяват, че направо се чудя на тези, които предпочитат лятото пред зимата - що за откачени хора са!
Обичам нормалните лета, в които хладните сутрини те карат да се чувстваш особено жив, докато си пиеш кафето на терасата или пък, ако си голям късметлия на верандата. Обичам веселите и ярки цветове, които носи лятото. 
И след като синоптиците обещават това лято да е от първия тип- уф! Аз реших поне да се възползвам от цветовете, заврях се в един от любимите ми магазинчета в Пловдив- "Бижу ленд", закупих си малко пластмасови мъниста, пирончета и кукички за обеци и си повдигнах настроението. 


Стават точно за има няма по 5 минутки на чифт и струват само по 0.40 стотинки.

Не са връх на ювелирното изкуство, но пък са много цветни и така приятно се люшкат на ушите, че нека да е жега и да се потя. Усмивки!

10 коментара:

  1. Много са хубави обичките! Със здраве да ги носиш и много хубави летни изживявания ти пожелавам.
    Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Миленка, много усмихнати прегръдки от мен. Свежо и цветно да е настроението през това лято, пък нека да е горещо!

    ОтговорИзтриване
  3. Сладкишчетата няма да ги пробвам, че са ми "противопоказни", но изглеждат страшно вкусно! Аз съм от тези "лудите", които предпочитат лятото пред зимата :))) А обеците са много кокетни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бо, щуро и пъстро лято ти пожелавам! А пък по един противопоказен ден за сладичко в седмицата винаги си намирам оправдание :) Усмивки!

      Изтриване
  4. Пайчетата изглеждат мнооого вкусни, ще ги пробвам.
    А обиците много ми харесват, миришат на море ...Усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Славинка, усмихната да е и твоята седмица, а почивните дни да са шарени и дълги! Ако решиш да ги пробваш, забравих да напиша, че замених оризовото брашно с обикновено. Усмивки!

      Изтриване
  5. Стефче, като стане много горещо, нали знаеш - бягаш надалеч, или в балкана, или на морето. ;)
    Ама, че апетитни пайчета! И без идеален външен вид. :)
    И обичките си ги бива.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мамо Барба, ако можех да избягам в балкана, щях по цяло лято да се скитам по шубрака за мащерка и горски ягоди:) Усмивки!

      Изтриване
  6. Лятото ще е от моите - горещо!!! Сладкишчетата изглеждат страхотно, представям си ги леко киселички(аз едва ли ще направя, ама знае ли човек)... и обеците са свежи!

    ОтговорИзтриване
  7. Тече, много слънце, усмивки и дълго лято щом си от щураците! И аз си мислех, че са леко киселички, но всъщност са много сладки. Усмивки!

    ОтговорИзтриване